Menu
+1 (800) 678 6960
  • Get Pricing
  • Menu
    +1 (800) 678 6960
  • Get Pricing
  • Jesse H. Jones Central Library | Education

    Jesse H. Jones Central Library | Houston, TX

    xtralight-prk-compare-05

    As the City of Houston adopts a focus on sustainability, a custom XtraLight™ LED lighting solution was just the answer for retrofitting the Jesse H. Jones Central Library building.

    • Custom designed, economical LED lighting solution
    • Dramatically increased visibility in all areas
    • Significantly reduces overall maintenance

    The Opportunity

    The Houston Public Library is a dynamic organization that serves one of the largest service areas – both population and area – in the country. The Jesse H. Jones building, constructed in 1976, is a flagship facility that spans 103,000 sq. ft over multiple floors. Over the course of its existence it has gone through multiple renovations, including a lighting system that was left in disarray, mostly inoperative and a maintenance nightmare. With a limited budget and visitors literally sitting in the dark, the City of Houston partnered with XtraLight to custom design a retrofit kit solution after previously considering multiple LED products from other manufacturers.

    xtralight-prk-compare-09

    xtralight-prk-compare-02

    Our Solution

    After evaluating the scope of the project, it quickly became apparent that a new LED solution had to not only be budget-friendly but virtually maintenance free. The existing lighting throughout the building was either 2 ft T12 fluorescent lamps or Biax compact fluorescent lamps. Even at the time of the lighting audit, only 35% of the lighting in the building was actually operational leaving visitors to read and work in the dark. In a couple days the XtraLight engineers had developed the PRK, also known as the Parabolic Retrofit Kit. The PRK is an economical, high-performing kit that seamlessly transformed the existing fixtures into an energy-efficient LED model. Not only was it easy for the contractor to install on-site, it utilized the existing fixture with no waste. Overall the kit not only created a more consistent modern look for visitors to enjoy but they will perform incredibly well for many years to come.

    Download the case study here: Education_JesseJonesLibrary.pdf (7.6 mb)

    Get Your Pricing Now